Popularni postovi

Pčele žive,na zgradi,u centru Londona


Pčele žive i na zgradama  i kakvih sve problema imaju pčelari u Londonu :

NAUKA TEHNIKA MEDICINA | 


Pčele u Britaniji sve češće uzgajaju u gradovima

Prema najnovijem istraživanju, populacija pčela u Engleskoj smanjila se za čak 50 odsto u poslednje dve decenije. Naučnici su sad pronašli način kako da pčele „presele“ u – gradove.




Ali zašto je populacija pčela sve manja? 

„Postoji nekoliko razloga, ali sigurno onaj najznačajniji jeste smanjenje kvaliteta njihovog prirodnog staništa. Bilo je problema i sa bolestima medonosnih pčela, posebno sa poremećajem kolaps kolonije od koga se populacija pčela još uvek oporavlja.“



Dr Luk Dikson gaji pčele na krovu londonskog Prirodnjačkog muzeja:
„Pitao sam se da li je moguće gajiti pčele u centru Londona? Dokazao sam da jeste! Imamo par veoma uspešnih košnica.“

Pčelarstvo u Londonu trenutno cveta.
Centar Londona je poslednje mesto gde biste očekivali da čujete zujanje pčela. Međutim, urbano pčelarstvo sve je popularnije u većim gradovima Velike Britanije.

Med može da se vrca i na krovu Vaše zgradeMed može da se vrca i na krovu Vaše zgrade
U Engleskoj i Velsu danas postoji oko 250.000 kolonija medonosnih pčela koje polenom oprašuju useve širom zemlje. Međutim, broj pčela dramatično se smanjio poslednjih godina. Karolin Birčal iz vladine agencije „Prirodna Engleska“ objašnjava da će, ukoliko se takav trend nastavi, doći do katastrofe.

„Pčele su veoma važne za naše prirodno okruženje. One doprinose raznovrsnosti, ali i ravnoteži u prirodi.“

Ali zašto je populacija pčela sve manja? Birčalova kaže:

„Postoji nekoliko razloga, ali sigurno onaj najznačajniji jeste smanjenje kvaliteta njihovog prirodnog staništa. Bilo je problema i sa bolestima medonosnih pčela, posebno sa poremećajem kolaps kolonije od koga se populacija pčela još uvek oporavlja.“


Nova generacija košnica, koja je odnedavno na tržištu, ima za cilj da olakša gajenje pčela u gradskim, urbanim sredinama. Dr Dikson ipak priznaje da je gajenje pčela u velikom gradu veliki izazov:


„Čak i ovde, u sred Londona, imamo lisice, tako da na svaku košnicu moram da stavim ciglu kako bi je zaštitio. Opasnost preti i od detlića.“


Ne treba zaboraviti da je najlepša nagrada za gajenje pčela, u stvari, med koji proizvode!

„Svaka košnica godišnje može da proizvede od 50 do 100 tegli meda“, objašnjava Dr Dikson i dodaje da bavljenje pčelarstvom pozitivno utiče na smanjenje stresa, a svaki vid anti stres terapije u velikom gradu je danas neophodan.

Da li je u urbanom pčelarstvu spas? Odgovor na to pitanje zavisi i od toga koliko će se ljudi opredeliti za ovakav „hobi“. Mišljenja Londonaca su različita:

„Ako pčele zaista izumiru, svi bi trebalo da pomognemo!“

„Definitivno ne – moja sestra ima užasnu fobiju od pčela.“

tags:pčele na zgradama,med,

No comments:

Post a Comment

My Blog List