Popularni postovi

Sindrom slomljenog srca



Sindrom slomljenog srca:Američki naučni magazin Journal of Cardiology u svom novom broju otkriva posljednje dostignuće ljekara i naučnika koji su pronašli lijek za - slomljeno srce.
Sindrom 'slomljenog srca' tipičan je za osobe koje su preživjele neku psihičku traumu, gubitak voljene osobe, koje pate od emocionalnog stresa i nezadovoljstva.

Sindrom se manifestuje kratkim i brzim disanjem, ponestajanjem daha i bolom u grudima. Mada je uzrok tegoba kod 'slomljenog srca' uglavnom psihičke prirode on izaziva fizičke bolove koji mogu ostaviti trajne posljedice na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Ovo stanje najvjerovatnije izazivaju promjene u hormonima koje nastaju nakon što osoba čuje ružne vijesti ili doživi neko razočarenje.

Sindrom 'slomljenog srca', poznat i pod imenom Takotsubo kardiomiopatija, definirali su japanski naučnici početkom devedestih godina prošlog vijeka. Mnogi naučnici su nakon toga radili na pronalaženju lijeka za liječenje srčanih tegoba, a najveće iznenađenje bilo je kad se otkrilo da većini pacijenata najviše pomaže obični aspirin ili neki od konvencionalinh lijekova za srčane tegobe.

"Lijekovi koji najčešće pomažu kod ovog sindroma jesu aspirin, ACE inhibitori, statici i beta blokatori. 'Slomljeno srce' je bolest i mora se liječiti jer na duge staze može biti fatalno', izjavio je dr. Richad Regnante, vodeći autor istraživanja.

Isto tako, srce se mora ultrazvučno pregledati jer nije rijetkost da tegobe uzrokovane ovim sindromom ostave trajne posljedica na zdravlje srca, podsjećaju naučnici.


tags:sindrom,srca,

No comments:

Post a Comment

My Blog List