Popularni postovi

Iz nauke:Što još može da ometa da žena zatrudni?



 Žene koje se druže sa pušačima, čak i ako same ne puše, teže zatrudne, rezultati su nove studije koja predstavlja razlog više zašto bi žene trebale da se riješe ove nezdrave navike.

 Odranije je poznato da one koje konzumiraju cigarete povećavaju rizik od komplikacija u toku trudnoće, a i zdravlje njihovih potomaka češće biva ugroženo. Ipak, ono što je manje poznato je kolika je stvarna opasnost od pasivnog pušenja.

Novo istraživanje provedeno na preko 4.800 žena pokazalo je da su one koje su rasle pored roditelja-pušača češće imale poteškoće sa začećem. U prosjeku su jednu godinu duže pokušavale ostati trudne.

Kao dodatak ovome stoji i pronalazak da su žene koje su bile pasivni pušači u djetinjstvu i poslije, imale 39 posto šansi za abortusom ili prijevremenim porodom, a 68 posto njih nisu mogle zatrudniti prema planu.

Kako do trudnoće?"Ove statistike oduzimaju dah i jasno upućuju na još jednu opasnost, a to je pasivno pušenje, odnosno izloženost duhanskom dimu", istakao je za Reuters vođa istraživačkog tima Luke J. Peppeone iz Univerziteta Rochester.

"Svi znamo da su cigarete i pasivno pušenje opasni", dodao je. "Udisanje samog dima ima trajni efekat, posebno kod žena koje su spremne za djecu."
Rezultati ove studije objavljeni su 5. decembra u online izdanju magazina Tobacco Control.


neplodnost,žena da zatrudni može je ometati duhan,novo iz nauke o neplodnosti kod žene,Žene koje se druže sa pušačima,čak i ako same ne puše, teže zatrudne,žene koje su bile pasivni pušači u djetinjstvu i poslije,novo o neplodnosti

No comments:

Post a Comment

My Blog List