Popularni postovi

Rrizik od raka jajnika


jajnik_rakProučavajući opcije za rano otkrivanje raka jajnika, stručnjaci su utvrdili da su u većoj opasnosti da obole od te bolesti pacijentkinje sa genskom mutacijom na devetom hromozomu.

Međunarodna grupa naučnika otkrila je gensku mutaciju na devetom hromozomu koja povećava za 20 do 40 odsto opasnost od pojave raka jajnika, prenose francuski mediji.


Naučnici su došli do tog otkrića obavivši gensko istraživanje na velikom broju žena kako bi utvrdili faktore rizika koji omogućavaju da se ranije otkrije opasnost od nastanka raka jajnika kod žena.

Autori istraživanja smatraju da će njihovo otkriće omogućiti da se veoma rano otkriju žene s većom opasnošću od pojave raka jajnika i da se na taj način "izbliza" prati njihovo zdravstveno stanje kako bi se reagovalo prije nego što se tumor pojavi.

Ukoliko se otkrije u poznom stadijumu tumora, rak jajnika predstavlja teško oboljenje.

Više od 60 odsto pacijenata kod kojih je dijagnostikovana ta bolest ljekaru se obratilo tek po započetom trećem ili četvrtom stadijumu, kada se rak proširio na druge organe.

Prelazak na druge organe u trbušnoj duplji (matericu, bešiku ili crijeva) brži je zbog oboljelih ćelija koje dospijevaju u abdominalnu tečnost.

Te ćelije mogu izazvati razvoj novog tumora prije nego što se uopšte posumnja na rak.



rak jajnika,jajnici i rano otkrivanje raka jajnika,jajnici i liječenje ,kontrole redovne jajnika,

No comments:

Post a Comment

My Blog List