Popularni postovi

Rizik od pokušaja samoubojstva



Dva pouzdana nova testa koja su razvili psiholoziHarvard Universityja čine se obećavajućima u predviđanju rizika od pokušaja samoubojstva kod pacijenata.Njihov rad prepoznaje dva biheviorna markera: privlačenje ispitanika podražajima vezanima uz samoubojstvo te raspon u kojemu su se poistovjećivali sa smrću odnosno samoubojstvom. 
U jednoj studiji Nock grupe, 124 pacijenata smještena na odjelu psihijatrijske hitne službe podvrgnuta su modificiranom Stroop testiranju koje mjeri brzinu artikuliranja boje riječi na zaslonu računala.
 Samoubojstvu sklone osobe poklanjale su više pozornosti riječima povezanima sa samoubojstvom nego neutralnim riječima. "Suicidni Stroop rezultati ukazali su na rezultate šestomjesečnog praćenja pokušaja samoubojstva u najširem rasponu dobro poznatih faktora rizika kao što su povijest pokušaja samoubojstva, prethodno zabilježena vjerojatnost pokušaja samoubojstva te klinička predviđanja u pogledu pacijentove vjerojatnosti pokušaja samoubojstva", govori suautorica Christine B. Cha, polaznica doktorskog studija iz psihologije na Harvardu.

Nock i njegovi suradnici utvrdili su da su ispitanici snažno povezani sa smrću/samoubojstvom bili šest puta skloniji pokušaju samoubojstva u sljedećih šest mjeseci, za razliku od onih snažnije povezanih sa životom. "Ovi rezultati sugeriraju da trenutna spoznaja pojedinu osobu može odvesti u smjeru načina na koji on ili ona reagiraju prilikom suočavanja s ekstremnom pogibelji", kaže Nock. "Naime, implicitna povezanost sa smrću/samoubojstvom može predstavljati jedan od posljednjih koraka na putu prema samoubojstvu."

samoubistvo,pokušaja samoubojstva kod pacijenata,praćenja pokušaja samoubojstva,šest puta skloniji tags:pokušaju samoubojstva ,implicitna povezanost sa smrću/samoubojstvom,nauka ,otkrića


No comments:

Post a Comment

My Blog List