Popularni postovi

Plodnost žene

Novo istraživanje otkriva da je prisutnost muških spolnih hormona u jajnicima bitna u održavanju ženske plodnosti, s obzirom da androgeni učestvuju u kontroli rasta, razvoja i održanja funkcije folikula.
Ovo istraživanje ponovo ističe činjenicu da su određeni nivoi muških spolnih hormona u tijelu žena nužni za odvijanje normalnih funkcija. Istraživanje je pokazalo da bez androgena u jajnicima ženki miševa nastupaju promjene koje dovode do neplodnosti. Pojašnjenje uloge muških hormona u procesu ovulacije ženki miševa pomoći će u suzbijanju neplodnosti kod ljudi. 
"Često se zanemaruje važna uloga muških hormona u fiziološkim procesima u ženskom tijelu", rekao je glavni autor istraživanja, profesor Stephen H. "
Naša otkrića početak su istraživanja uloge muških spolnih hormona posebno u jajnicima, s ciljem liječenja neplodnosti."
Bolje razumijevanje uloge androgena u funkciji jajnika, moglo bi pomoći u liječenju patološkog stanja nazvanog sindrom policističnih jajnika. 
Povećana produkcija muških hormona u žena dovodi do promjena u jajnicima koje ometaju redovne ovulacije i time dovode do neplodnosti. Prof. Hammes zato smatra da je potrebno detaljnije upoznati načine djelovanja androgena u jajniku kako bi se pronašli efikasniji načini za njihovo vraćanje u "normalne" vrijednosti, što bi uklonilo poremećaj.
Sindrom policističnih jajnika jedan je od uzroka neplodnosti u žena. Njime je zahvaćeno 5 do 10 posto žena u generativnoj dobi. Jednako često neplodnost uzrokuje i šećerna bolest tipa 2 ili stanja u kojima su ta dva poremećaja istovremeno prisutna. Prema podacima Centers for Disease Control and Prevention više od 6.1 miliona žena u SAD-u dobi od 15 do 44 godine  imaju teškoća sa začećem ili održavanjem trudnoće.
Ovo istraživanje predstavlja nastavak ranijih istraživanja, od kojih su neke provedene u jednom laboratoriju . Ispitivane su genski izmijenjene ženke miševa čije folikularne stanice jajnika nemaju stanični receptor za androgene. Uočeno je da uvedena genska promjena smanjuje plodnost miševa što se očituje kao slabije razvijanje folikula do faze spremnosti za ovulaciju, zaostajanje folikula u svim fazama razvoja, učestalim odumiranjem folikula, stvaranjem manje jajnih stanica pri ovulaciji i manje brojnim leglima.
Ovi rezultati potvrđuju važnost muških spolnih hormona u pripremi ovulacije, što je kritičan trenutak za plodnost. Bez androgena folikularne stanice jajnika ne mogu nastaviti normalno funkcionisanje. "Otkrili smo da problemi plodnosti najvjerovatnije nastaju u jajniku", rekao je  profesor . "Ranije smo pretpostavljali da je uzrok neplodnosti neodgovarajuća signalizacija androgenima u mozgu, odnosno hipotalamusu i hipofizi, međutim ova ispitivanja pokazuju da problem leži i u jajniku."

muških spolnih hormona,stanice jajnika,problem leži i u jajniku,Sindrom policističnih jajnika,neplodnosti,šećerna bolest tipa 2,neplodnosti,plodnosti

No comments:

Post a Comment

My Blog List