Popularni postovi

Asteroid od 3 m prolazi pored Zemlje



Asteroid prolazi pored naše planete  promjera oko 3 metra nazvano "2011 CA7" na udaljenosti od Zemlje na 103.480 km. 
Astronomi su ga otkrili početkom mjeseca.Prema podacima NASA-inog Jet Propulsion Laboratorija u Pasadeni najbliže će nam biti u 18 i 25 sati po našem vremenu, prenosi "tportal". 
Prije samo nekoliko dana, 4. februara jedan drugi asteroid - "2011 CQ 1" dug 1,3 metra prošao je pored Zemlje na udaljenosti od samo 5.471 km!
 Asteroid veličine automobila proći će danas nedaleko od Zemlje, međutim, NASA-ini naučnici tvrde da nema opasnosti od sudara.Prijetnju Zemlji uglavnom predstavljaju stijene dimenzija većih od 150 metara. 
Mjesec je od našeg planeta udaljen 384.402 km. Dakle, "2011 CA7" će proletjeti na visini manjoj od jedne trećine udaljenosti od Mjeseca do Zemlje, a trebao bi biti vidljiv amaterskim teleskopima. 

Poput prošlosedmičnog posjetitelja "2011 CA7" ne predstavlja prijetnju Zemlji. Čak i kada bi ušao u njenu atmosferu izgorio bi i raspao se prije udara u tlo. Naučnici navode da asteroidi slične veličine često prolaze između Mjeseca i Zemlje, međutim, zbog malih dimenzija teško ih je otkriti. 

Astronomi NASA-e i drugih agencija i posmatračnica redovno prate kretanje kometa i asteroida kako bi na vrijeme otkrili potencijalno opasna tijela. 

I tako smo se izvukli  od ako ništa pričinjene štete na Zemlji.Lijepo bi bilo kada bi nas zaobišli i drugi problemi kao što su uragani,cunami  i sl.


tag:nauka,tehnika,naučna dostignuća,otkrića,iz nauke,

No comments:

Post a Comment

My Blog List