Popularni postovi

Japan - nuklearne elektrane i zemljotresi

Male i bezopasne količine radioaktivnog materijala iz Japana primijećene su i u Kaliforniji, Koloradu, na Havajima i u Vašingtonu.
Prema Wall Street Journalu, anonimni radnici koji zarađuju oko 9 hiljada jena (oko 110 američkih dolara) na dan, izloženi su opasno visokim razinama radijacije unutar nuklerane elektrane.
-Unutrašnjost napuštene nuklearne elektrane


Veoma mala količina radioaktivnog izotopa joda 131 registrirana je ove sedmice u stanici za praćenje radioaktivnosti Atomskog istraživačkog muzeja, rekao je Ted Hartvel, direktor programa za istraživanje okoliša i dodao kako je siguran da izotopi potječu iz Japana, jer inače nisu primijećeni u Nevadi.

Mala količina radioaktivnog materijala iz oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushima 1 stigla je do Las Vegasa, ali, prema znanstvenicima, nema opasnosti po zdravlje ljudi.
Zabilježene radijacije su daleko ispod onog koji bi predstavljao opasnost po zdravlje, prenosi AP .

Dužnosnici medicinskih službi iz Nevade smatraju da radioaktivni materijal u toj američkoj državi ne može biti opasan, zbog velike udaljenosti koju treba prijeći.
Tako kažu da nema opasnosti, pa pred nama je vrijeme znat će se uskoro sve.Ali se već zna da su  trojica radnika koji su došli u dodir s radioaktivnom vodom u rektoru 3 nuklearne centrale "Fukushima 1" pušteni iz bolnice, bez znakova ozbiljnih povreda.  

No comments:

Post a Comment

My Blog List