Popularni postovi

Najveća zvijezda


Najveće zvijezde u svemiru da li su pronađene?Najveće dosad pronađene zvijezde bile su oko 150 puta teže od Sunca.Više godina smatralo se da zvijezde ne mogu nakupiti masu veću od 120 solarnih masa.
 Prema fizikalnim teorijama trebala bi postojati granica na kojoj je pritisak zračenja toliko jak da zvijezdi onemogućuje daljnji rast odnosno prikupljanje plinova i prašine iz okolnog prostora. Ova granica, u kojoj je sila zračenja izjednačena s gravitacijom, poznata je kao Eddingtonov limit, prema britanskom astronomu siru Arthuru Stanleyu Eddingtonu
Ali nekako se otkrila jedna od najvećih zvijezda.U pitanju je ogromna hladna crvena zvijezda VY Canis Maioris koja se nalazi u sazviježđu Velikog psa.  Do nje bi nam trebalo oko hiljadu godina, to jest ako bismo letjeli sadašnjim  avionom za putnike pri brzini od 900 kilometara na čas.Poluprečnik joj je 1.420 puta veći od poluprečnika Sunca, koji je 695.500 kilometara. Sunce naspram ove izgleda otprilike kao kliker naspram fudbalske lopte.Od nas je daleko 3.840 svetlosnih godina, i usamljena je, za razliku od većine drugih zvijezda.
I tako prođe par godina pa se pojavi nova najveća zvijezda,ko zna iduće godine možda se nađe neki div neviđen ali koji nam je nedostižan bar u ovom životu.
Na slici se vide velike zvijezde a najmanja koja se na slici skoro i ne vidi golim okom je Sunce.Opet,naša planeta Zemlja je isto tako puno manja od Sunca,možete misliti kako smo mi mali u cijelom ovom sistemu.

tags:najveća zvijezda,Veliki pas,Sunce,astronom,

No comments:

Post a Comment

My Blog List