Popularni postovi

Plastika,dobra ili štetna



Trujemo li se pijući vodu iz plastičnih boca?Na dnu svake ambalaže potražite trokut s brojem u sredini. On govori koliko je opasna vaša plastika.
2. - HDP (nekad i HDPE) - Riječ je o "dobroj" plastici, za koju postoji najmanja vjerovatnost ispuštanja hemikalija u vodu.2 - HDP (nekad i HDPE) - Riječ je o "dobroj" plastici, za koju postoji najmanja vjerovatnost ispuštanja hemikalija u vodu.
5.- PP Još jedna od "dobrih" plastika, obično bijele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakuju sirupi ili za čašice za jogurt.
4 - LDPE - Plastika koja ne ispušta hemikalije u vodu. Unatoč tome, ne koristi se za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.
3.- PVC (nekad i 3V) - Ova plastika ispušta dvije otrovne hemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Usprkos tome, to je još uvijek najčešće upotrebljavana plastika za boce.
1.- PET (često i PETE ) - Te su boce u većini slučajeva namijenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost da ispuštaju teški metal, antimonu hemijsku tvar EPA koja ometa djelovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene spojeve.
6 .- PS - Plastika koja u vodu ispušta kancerogenu tvar stiren. Najčešće se koristi u čašicama za kafu za jednokratnu upotrebu ili u ambalaži brze prehrane.
7. - PC (ili bez oznake ) - To je najlošija plastika za prehrambene proizvode jer izlučuje hemikaliju BPA.
 Još je uvijek najbolje čuvati vodu u staklenim bocama ali kmorate onda čitajte dalje:

Plastične mase koje ne otpuštaju hemikalije u vodu su, dakle, prve tri ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. Kod svih drugih radije razmislite o njihovoj upotrebi ako ništa drugo radi vašeg zdravlja.

tags:zdravlje,istraživanja,plastika,

No comments:

Post a Comment

My Blog List