Popularni postovi

Đavolji trokut




Bermudski trokut je područje između Bermuda, Floride i otočića Portorika u Atlantskom oceanu, površine oko 1140 km2. Na ovom području je zabilježeno često nestajanje brodova i aviona, zbog čega je trokut nazvan i Đavolji trokut, a razlog čestog nestajanja je do danas ostao misterija.
Razne teorije  su objavljene.
 Jedna od njih je osnovana na fizici i ne zvuči nimalo misteriozno.
Tako je  dokazano  da u Bermudskom trokutu na dnu mora postoje hidrati metana. To su spojevi metana i vode koji podsjećaju na led. Samo pod visokim pritiskom koji vlada na dnu mora, ovaj “led” ostaje stabilan. Prilikom većih temperatura, manjeg pritiska ili jednostavno zbog mehaničkog opterećenja, metan se može osloboditi iz njegovog hidrata.

To znači da bi manji potres pod morem ili kratkotrajno lokalno povećanje temperature moglo dovesti do pojave u kojoj metan, slično ugljičnom dioksidu u čaši punoj gazirane vode, iz dubine mora odlazi na površinu. 
Voda sa visokim udjelom plina je lakša od vode u kojoj ga nema, a pored toga ima i manju gustoću. U slučaju da voda pod brodom odjednom ima manju gustoću, brod tone dublje pri čemu može potonuti upravo toliko da u njega ulazi okolna voda, zbog čega naravno može potonuti na dno.
Međutim, i nestajanje raznih letjelica se može objasniti na ovaj način.
Kada se metan uzdiže iz vode u atmosferu, može dospjeti u motor aviona,helikoptera i uzrokovati probleme budući da je u smjesi sa zrakom vrlo zapaljiv.
Ipak ova misterija živi,jedni nestaju a drugi se čude.

tags:Đavolji trokut,bermudski trokut,potres pod morem,

No comments:

Post a Comment

My Blog List