Popularni postovi

Sunčeva solarna baklja-zmija



Poznata kao 'solarna nit', ova "baklja" je duga više od 700.000 kilometara, što je gotovo dvostruka udaljenost od Zemlje do Mjeseca.
Solarna nit su zapravo gusti plinovi, koji vise nad Sunčevom površinom. Dižu se iz zvijezde u supervrelu vanjsku atmosferu, poznatu kao Corona, te povremeno eksplodiraju.
U augustu je došlo do fantastičnog prizora kad su razbuktale i magnetske niti emitirale električki nabijene čestice. Prema naučnicima, ova nova nit ima potencijal da formira solarnu oluju ili bi se jednostavno mogla vratiti natrag u sunce. Zapravo postoji nekoliko opcija: nit bi se "nježno" mogla vratiti u Sunce, eksplodirati, ili postepeno padati na Sunčevu površinu.
Dramatična fotografija koja je načinjena iz NASA-inog observatorija, a koju je objavio "Daily Mail", kao da prikazuje ogromnu zmiju u plamenu, dok ide preko površine Sunca. Radi se zapravo u Sunčevoj erupciji, nalik na baklju, koja se proteže stotinama hiljada kilometara preko južne strane ove zvijezde.
Ipak tu su i ranija mišljenja:
Sunce prati 11-godišnji ciklus visoke i niske solarne aktivnosti. Trenutno se nalazi u stanju napuštanja relativno mirne faze i znanstvenici očekuju snažan porast u broju sunčevih baklji kao i besprimjerne količine magnetske energije. Upravo bi ti 'prstenovi vatre', snažniji i od stotinu hidrogenskih bombi' mogli uzrokovati gospodarsku štetu i do 20 puta veću od one koju je SAD-u načinio uragan Katrina.Masivna solarna baklja mogla bi 2013. godine Zemlju dovesti do samog ruba kaosa, upozoreno je na međunarodnoj konferenciji o ranjivosti elektroenergetskih postrojenja, piše Daily Mail.
Vrhunac sunčeve magnetske energije i velik broj sunčevih pjega kao i baklji generirat će ogromnu količinu radijacije. Posljedice takve solarne oluje na Zemlji bit će nastanak geomagnetske oluje koja će pak onesposobiti elektroenergetske mreže diljem svijeta na sat, dan ili možda čak i mjesece.Ali o tom potom.


tags:Sunčeva solarna baklja,,masivna solarna baklja,nastanak geomagnetske oluje,

No comments:

Post a Comment

My Blog List