Popularni postovi

Planete slične Zemlji

 Otkriveno je nekoliko planeta sličnih Zemlji.I ranije ali posebno u zadnjih 10-tak godina svjedoci smo da je otkriveno nekoliko planeta koje su slične Zemlji a nisu mnogo ni udaljene od planete Zemlje.


Prvu planetu ovog tipa pronašao je 1992. godine Michel Mayor.

Te pronađena je planeta slična našoj planeti Zemlji 2007.g. u aprilu.Planeta, čiji je zvanični naziv Gliese 581 c, je 14 puta bliža zvijezdi oko koje kruži za razliku od Zemlje.  Radijus novootkrivene planete je oko 1,5 puta veći nego radijus Zemlje.Temperatura na površini planete se kreće od 0 do 40 stepeni Celzijusa što je optimalna temperatura za život na planeti Zemlji.

Pretpostavka je da na planeti ima vode u tečnom agregatnom stanju kao i da postoji eventualna mogućnost postojanja života na njoj. Masa ove planete je oko 4,83 puta veća od mase planete Zemlje. Orbitalni period planete iznosi 13 dana.



Još 2010 godine otkrivena je Planeta slična Zemlji.Ime planete je neobično, nazvana je "Gliese 581g" i nalazi se "samo" 20 svjetlosnih godina daleko od Zemlje. Udaljena je od Sunca tačno onoliko koliko je potrebno održavanju postojanja vode, a njena veličina je dovoljna da ima i atmosferu, ono što mi zovemo zemljinom težom.Bitno je znati da planeta ne orbitrira oko svoje ose pa je stoga jedna strana uvijek okupana u suncu dok druga svoj dio orbitriranja provede u mraku.
Planeta orbitrira oko Sunca i obiđe ga za 37 dana. To je tek jedna desetina od brzine kojom oko Sunca orbitrira planeta Zemlja. 

Zatim 2013.g.i zove se Kepler-78b nalazi u u sazvježđu Labuda, udaljenom stotinama svjetlosnih godina.A Nasin teleskop Kepler, koji je pronašao ovu planetu, identificirao je preko 3.500 mogućih kandidata.Međutim kažu da ova neće biti dugogo vijeka.

Onda je 2015.g. pronađena planeta GJ 1132b koja ima atmosferu, kamena je planeta 1,2 puta veća od Zemlje,puni naziv je Gliese 1132 to je crveni patuljak, čiji je prečnik samo 21 posto našeg Sunca, ali zbog velike blizine, temperatura na površini GJ 1132b iznosi oko 227 stepeni celzijusa.
 Prečnika je oko 14.800 kilometara i okreće se oko svoje zvijezde Gliese 1132. Gravitacija je 1,2 puta veća nego Zemljina, plimno je zaključana za svoju zvijezdu, što znači da je jedna strana uvijek osvijetljena, a druga u mraku.Treba joj 1,6 dana da je obiđe, što znači da je na udaljenosti od 2,58 miliona kilometara od nje.

I 2016.g. pronađena je Planeta nova slična našoj a radi se o maloj, stjenovitoj planeti nazvanoj Proxima b, koja kruži oko zvijezde Proxima Centauri, najbliže Suncu.Astronomi su dugo sumnjali da oko ove zvijezde kruži planeta, ali nisu imali dovoljno dokaza...Iako je manja od Zemlje, ali postoji mogućnost da na njoj postoji voda?Šta se čeka?

Te 2020.g. pronađena je još jedna planeta slična planeti Zamlji.Ona je od nas udaljena 100 svetlosnih godina i dio je sistema od nekoliko planeta koje kruže oko male i hladne zvijezde TOI 700, koja se nalazi u sazvježđu Dorado i moguće je da na njoj postoji voda.

I tako dalje pronađene planete ali ništa opipljivo,ništa sigurno.Tapkamo još iako evo znamo da tamo negdje ima života.


Tags:planete slične Zemlji,Nasa,planete,Zemlja,










No comments:

Post a Comment

My Blog List