Popularni postovi

Medicinska dostignuća




O čemu to pišu dnevne novine.Ovdje lijepo piše koje je najveće dostignuće medicine: Kada je prije tri godine obilježavao 160. godišnjicu izlaženja, ugledni medicinski časopis British Medical Journal (BMJ) proveo je anketu među 11.000 znanstvenika i liječnika o tome što je bilo najveće medicinsko dostignuće od 1840. godine do danas.
 Na opće iznenađenje, anketirani su najvećim medicinskim dostignućem proglasili provođenja higijenskih mjera poput pranja ruku i uvođenja kanalizacije. Redovito pranje ruku sapunom najučinkovitija je prevencija mnogih bolesti, uključujući i gripu. 
Valja imati na umu da na našim rukama živi oko 3000 različitih bakterija koje najčešće pokupimo na rukohvatima u autobusima i tramvajima, na dugmadi u liftovima te javnim zahodima. Začuđujuće je, međutim, da mnogi ljudi nakon izlaska iz zahoda ne peru ruke. 
Tako je istraživanje dr. Val Curtis iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu provedeno u pet britanskih gradova pokazalo da više od četvrtine njihovih stanovnika ne pere ruke nakon izlaska iz zahoda. Majko moja,to bi uprvi mah svi rekli.
Ali,sjetite se kada idete u WC na poslu ili javni WC ,da li svi operu ruke nakon izlaska iz WC-a,jesmo li mi bolji od onih Britanaca?Kako ona poslovica kaže"u svakom  žitu ima kukolja.
.

No comments:

Post a Comment

My Blog List