Popularni postovi

Saturnov mjesec ima ocean ispod površine


Titan, veći Saturnov mjesec, možda ima tekući ocean ispod svoje površine, prema novim podacima koje je prikupila europsko-američka sonda Cassini-Huygens, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Science.
Proučavanjem podataka koje je niz godina prikupljao radar sonde Cassini, znanstvenici su došli do zaključka da se površina Titana pomiče u odnosu na čvrste referentne točke.

Sonda
ulazi u Titanivu orbitu

Taj fenomen navodi na pomisao da se brzina rotacije Titana privremeno ubrzala.
Rotacijska os
Kako navodi astronom Ralph Lorenz sa sveučilišta Johnsa Hopkinsa u Marylandu, glavni autor radova objavljenih u američkom časopisu 
Science od 21. ožujka, računalne simulacije upućuju na to da vjetrovi u gustoj Titanovoj atmosferi možda potresaju taj Saturnov mjesec naprijed i natrag naspram njegove osi.


Drugim riječima, kretanje atmosfere ubrzava rotaciju malog mjeseca, a zatim ju koči pod konac godine kada se mijenja kut rotacijske osi.

Ti su pomaci prilično veliki i upućuju na postojanje tekućeg oceana između Titanove kore i jezgre, bez kojeg bi se ti pomaci kore teško mogli zamisliti, pišu autori studije.

Sonda Cassini-Huygens koja je lansirana 1997. prva je svemirska sonda namijenjena istraživanju Saturna. Istraživanje vodi NASA koja je izgradila orbitalni modul Cassini, a Europska svemirska agencija (ESA) opremila ga je sondom Huygens.

Cassini opremljen Huygensom ušao je u Saturnovu orbitu 1. srpnja 2004. nakon sedmogodišnjeg putovanja i 3,5 milijarda prijeđenih kilometara.


tags:Saturn,planete,život na planeti,život na saturnu,saturnov mjesec ima okean,kosmos,planete,galaksija

No comments:

Post a Comment

My Blog List